Ondernemen: het klonk allemaal zo gemakkelijk, totdat de eerste maanden voorbij waren, het ‘beginnersgeluk’ op was en het steeds lastiger werd om met het hoofd boven het maaiveld uit te steken. Althans, zo voelde het voor mij. En daar kwam ook nog eens bij dat ik al van alles had gedaan om me te kunnen onderscheiden. Ik begreep het principe van ‘personal branding’, maar het ook uitvoeren bleek toch iets heel anders.

Enfin, daar zat ik dan…

Wetende dat ik echt wel creatief genoeg was om te kunnen knallen, maar het kwam er maar niet uit… Er begon iets te knagen. Want ondernemerschap, dat moest toch juist leuk zijn? Iets waar ik van kon genieten?

Ik ging nog even door en probeerde het ene na het andere uit. Bedacht campagne na campagne en postte me helemaal suf in de hoop dat mensen mijn diensten wel móesten zien. Totdat ik merkte dat het onvoldoende werkte en ik inzag dat de uitingen niet alleen over mijn diensten moesten gaan, maar vooral ook over mezelf.

Dat inzicht heeft alles veranderd.

Vanaf het moment dat ik besloot om mijn persoonlijkheid naar buiten te brengen, begonnen de opdrachten als vanzelf te komen. En kreeg ik klanten die steeds beter bij me pasten. Maar dat had ik nooit op een goede manier kunnen doen, als ik niet had geweten wat een authentiek, sterk merk inhoudt en wat ervoor nodig is om er zelf een te bouwen.

Dus ging ik het afgelopen jaar op onderzoek uit:

  1. Ik onderzocht wat de de termen ‘authenticiteit’ en ‘sterk merk’ betekenen. Want om iets te kunnen bereiken, moet je eerst weten waar je het over hebt.
  2. Ik analyseerde de communicatie-uitingen van de ‘grote jongens’ en begreep toen pas waarom sommige bedrijven een logo hebben, en anderen een merk.
  3. Ik maakte een ingrediëntenlijst met de kenmerken van een authentiek merk.
  4. Ik vergeleek die lijst met mijn huidige manier van communiceren en paste hetgeen aan dat in de weg stond om een sterk, authentiek merk te krijgen.
  5. Daarna ging ik over tot actie. En daar ga ik in 2019 mee verder!

Authentiek merk

Authentieke, sterke merken zijn succesvol, trekken de juiste klanten aan, genieten vaak een voorkeurspositie, krijger sneller een tweede kans van consumenten als er een misstap wordt begaan, hebben een loyale klantenkring en weten zich vaak moeiteloos te onderscheiden in de markt.

Wil je hier meer over weten? Of ben je benieuwd naar de stappen die jij kan zetten om van je bedrijf een authentiek merk te maken? Schrijf je dan in voor de tips hieronder en ga aan de slag.  Veel succes! 

Groetjes,
Rosian